Založ si blog

K románu „Posledný človek : Vôľa k boju“

Koho by mohol zaujať?

  1. čitateľov, ktorí majú z nejakých dôvodov hlbšiu potrebu precítiť a nechať sa uniesť umeleckým zachytením fenoménu vôle k boju, jednému zo základných inštinktov života, ktorý môže byť u niekoho menej u niekoho viac výrazný. Pod bojom sa má na mysli boj vo všetkých možných podobách, ktorý sa deje pri nasadení všetkých osobnostných (intelektuálnych, emocionálnych, vôľových, telesných) potencialít. Hneď k tomu dodávam, že v románe ide prioritne o boj posledného človeka a Satana.
  2. milovníkov výrazne lyrizovanej prózy, ktorá je využívaná hlavne na náladové opisy prírodného a ľuďmi vytvoreného prostredia.
  3. záujemcov o filozofizujúcu beletriu. Nielen filozofické, ale aj umelecké texty môžu ponúknuť hlbší intelektuálny rozmer najmä v rámci dialógov a monológov postáv príbehu. Tým možno priviesť nielen filozofov k väčšiemu záujmu o filozofickú beletriu, ale aj čitateľov beletrie k hlbším filozofickým textom, ktoré nemusia byť napísané odborným štýlom, pri ktorom sa odhliada od existenciálnej, osobitej skúsenosti autora. Nevyžadujú sa ani znalosti náročných filozofických textov, no od čitateľa sa očakáva schopnosť pozorne sledovať to, ako osobné zážitky, spomienky, náhle obrazy v mysli privádzajú postavu príbehu k špecifickej filozofii života, následne k vykročeniu na takú dráhu žitia, ktorá napokon umožní spečatiť, naplniť, preniesť do sveta to, čo si človek zvnútornil a prijal ako pre seba bytostne zaväzujúce.
  4. ľavicovo orientovaných intelektuálov s výrazným ekologickým cítením, a tým aj s dôvodom kritiky kapitalizmu, v ktorom tzv. vlastnícky módus života dosiahol svoj vrchol, čo už teraz ohrozilo podmienky pre život ďalších generácii miliónov živočíšnych druhov.
  5. záujemcov o hodnoty kresťanskej a starogréckej spirituality. Román je okrem iného mojou realizovanou snahou o premostenie najhodnotnejších prvkov v rámci pôvodnej kresťanskej a starogréckej spirituality (homérske a klasické Grécko), experimentom, ktorý smeruje k istej syntéze, ktorá je stelesnená v hlavnej postave románu — v poslednom človeku na tejto Zemi. Román sa už dá objednať na viacerých webových portáloch. Je tiež možné ma sledovať na mojej autorskej facebookovej stránke „Matej Ferjanc“.

Aktuálnosť čítania románu „Posledný človek : vôľa k boju“ v nastávajúcich dňoch…

28.03.2024

Blížia sa veľkonočné sviatky. S tým istým spôsobom súvisí aj román „Posledný človek : vôľa k boju“. Príbeh posledného človeka sa začína odohrávať od Veľkonočnej nedele, hlavná dejová linka sa odvíja od tohto dátumu. Výber tohto dňa súvisí s dôvodom, pre ktorý je tak dôležitý pre kresťanov. Aj preto je čítanie knihy ideálne v dňoch potom. [...]

Prezentácia románu s posolstvom nutného boja

06.09.2023

Čo keby ste sa jedného dňa zobudili a začali zisťovať, že ste ostali posledným človekom na Zemi? Posledný Adam nasadením lyrického, intelektuálneho, vôľového aj telesného potenciálu čelí zneisteniam, úskokom, zvodom, falošným argumentom toho, kto sa v snahe človeka podviesť a zlomiť nikdy nevyčerpá. V stave bdenia aj v spánku naráža na Zlo [...]

Quo vadis filozofia života?

06.02.2023

Článok vychádza viac z osobných postrehov a úvah nad mojím nábožensko-filozofickým románom ako z komplexného štúdia vplyvných, relevantných textov, ktoré sa k téme vyjadrujú. Slúži tiež ako predvoj pre poetickú filozofiu života, ktorú predstavujem v románe, ktorý by mal vyjsť najneskoršie do leta. Poetická filozofia života je alternatívou k filozofii života, [...]

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

Mgr. Matej Ferjanc, PhD.

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3724x
Priemerná čítanosť článkov: 931x

Kategórie